30 dages fri returret
Fri fragt ved 500 kr. - Afhent GRATIS i butik!
Kun 1-2 hverdages levering
24090310_xxl.jpg

Vin til julemaden

At finde den helt rigtige vin til julemiddagen er en fast tradition i mange familier. Hos nogle er det faktisk noget, der tales om lang tid forinden. Men vinvalget afhænger naturligvis af menuen - og den kan godt byde på noget forskelligt fra familie til familie. Få hjælp i denne guide og find den perfekte julevin!

image name

Find den perfekte julevin

Uanset om du skal bruge vin til andesteg, vin til flæskesteg, gås eller kalkun til julemiddagen, så kræver det noget af vinen at hamle op med fedmen i fx anden og sødmen i de brunede kartofler - og sukkeret og syren i rødkålen. Og så er der jo også vinen til ris à la manden… Hvad finder du mon på?

Lad os starte med begyndelsen!

Det indledende glas indleder en hyggelig julemiddag

En god apéritif er en vin, der vækker appetitten, og nu er det jo én julemiddag, så hvorfor ikke starte med et glas bobler. Det er hyggeligt, og det sætter tonen for resten af aftenen.

Du kunne også vælge en let hvidvin, men netop julemiddagen, hvor du og dine gæster står overfor at skulle sætte anselige mængder mad til livs, ville det måske være rart med en let perlende drik.  

Og bobler kan være alt fra en lækker Champagne eller en Crémant - til en spansk Cava eller en Sparkling Wine fra et af de oversøiske vinlande.

Andestegen smager fantastisk, selv om kødet er i den tungere og federe ende. Tilbehøret er for det meste sødt; sveskerne er søde, de brunede kartofler er søde, og selv om rødkålen er syltet med eddike, så er den også tilsat store mængder sukker for netop at matche eddiken.   

Sødme i maden kræver sødme i vinen - her er en rødvin oplagt. Et godt valg til juleanden kunne derfor være en Amarone Valpolicella. Den er smækfyldt med saft og sødme, og med sin forholdsvis høje alkoholprocent kan den også hamle op med fedmen i julemaden. Et alternativ kunne være en Ripasso, som ofte betegnes som Amarone’s lillesøster.    

Vendes blikket langt mod vest, melder den californiske Zinfandel sig på banen. Også den bringer saft og sødme til julebordet, men pas på den ikke bliver for sød. Og en Châteauneuf-du-Pape fra det sydlige Rhône er en fjerde mulighed, når det gælder vin til juleanden. Det er en klassiker med en saftig og kraftig stil, let sødme og skøn kompleksitet.

Selvom du serverer flæskesteg, så vil dit tilbehør højst sandsynlig være det samme; nemlig julens rødkål, brun sovs, samt hvide og brunede kartofler, og det skal der stadig tages højde for, når du vælger vin.

Kort sagt, så skal vinen kunne hamle op med flæskestegens fedme, de salte og sprøde svær, rødkålens syre og endelig sødmen fra de brunede kartofler.

Gå derfor efter en rødvin med en forholdsvis høj alkoholprocent og pænt med tannin (garvesyre). Det gør vinen i stand til at klare stegens fedme. Har vinen tilmed en god syre, kan den også hamle op med rødkålen - og endelig skal den også have lidt sødme, så den ikke fremstår sur, efter en mundfuld brunede kartofler.

Når det gælder de konkrete vine, kan du f.eks. gå efter Malbec fra Argentina og Shiraz fra Australien. De er saftige og kraftige - og er vinene godt balancerede, vil de også gøre flæskestegen glad. Du kan også satse på en Zinfandel fra Californien - og endelig vil både Amarone og Ripasso også passe godt til julegrisen og dens tilbehør.

Når du vælger vin til kalkun generelt, bør du kigge efter en vin, der ikke er for dominerende. Kalkunen er mild i smagen på grund af dens lave fedtindhold, og derfor kan de kraftige vine nemt overdøve. Gå fx efter en let hvidvin eller rosévin

Julemiddagen er dog en helt anden sag! Her er kalkunen farseret og serveres med masser af tilbehør. Det er en god idé at tænke over, hvilket tilbehør du serverer til kalkunen ifm. julemiddagen - det har betydning for dit vinvalg. Er det syrlige rødkål på bordet, vil en sødlig hvidvin næppe gøre et godt indtryk.

Oftest er det dog det klassiske juletilbehør, der serveres til kalkunen. Og så vil en Ripasso spille godt sammen med kalkunen. Den har lidt mere frugt og lidt mindre sødme og voldsomhed, og den vil stå godt til den farserede kalkun.  

De oversøiske vine vil også passe perfekt til kalkunen. Du kan overveje en Carmenère fra Chile, en Malbec fra Argentina eller en Shiraz fra Australien. Fælles for dem alle er deres saft og kraft - som vil spille godt sammen med julemaden.

Vine til gåsestegen

Som udgangspunkt minder gåsekød en del om andekød, men det er alligevel mildere og en smule sødere, men kødet er stadig i den fede ende. Når du skal vælge vin til gås, er det derfor vigtigt at finde en, som ikke er alt for kraftig - det vil nemlig overdøve den gode smag i gåsestegen.

Som udgangspunkt skal du vælge en vin til gåsen, som er velafbalanceret. Det giver plads til, at smagen fra kødet kan træde frem og du slipper for, at vinen føles tør, når den kombineres med det søde juletilbehør.

Juledesserten er en klassiker, og der kan være delte meninger om, hvilken vin, der passer bedst til juledesserten, men det handler om at finde en vin, der komplimenterer både den mandel- og flødeprægede ris à la mande og kirsebærsaucen.

En rød dessertvin vil passe bedst til kirsebærsaucen, og den må gerne have en god portion sødme.

Når der skal portvin på bordet, er en Vintage Port det optimale valg til at matche kirsebærsaucen. Og husk, det kan være en god idé at rejse portvinen op, 24 timer før den skal serveres, så du undgår bundfald. Læs mere om de forskellige portvinstyper.

Et andet godt alternativ er en Recioto della Valpolicella, der er en sød italiensk dessertvin. Dens kirsebær- og mandelnoter går rigtig fint til desserten. Recioto bliver lavet ud fra samme appasimento-proces, som Amarone, men ved Recioto henlægges druerne minimum en måned længere.

Den franske Banyuls er også et godt match. Den har karakter, er fyldt med sødme, og så er den ekstremt delikat.

image name

Kaffen og konfekten runder julemiddagen af - sammen med et lille glas

Ud på aftenen er der spist - og nu er det tid til at nyde kaffen og julekonfekten. Hvis du gerne vil servere et glas til de søde marcipan- og chokoladestykker, så læs mere om, hvordan du sætter vin til konfekt