30 dages returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
ThinkstockPhotos-451412481.jpg

Spanien

Som et af de ældste vinproducerende lande i verden har Spanien for længst slået sig fast med et utal af berømte vinregioner og vingårde. Og Spanien er i dag meget mere end Tempranillo-vine fra Rioja og Ribera del Duero, så vil du have spændende vine, så hop om bord i spansk vin.
image name

Spanien er vinlandet, der gang på gang formår at forny sig

Eftersigende får Spanien en vinrenæssance i ny og næ. År tilbage var al verdens vinentusiaster betaget af Spaniens unge kraftige vine med koncentration og masser af eg. Men med tiden kommer nye generationer til - og det er netop, hvad der er sket i Spanien. En ny generation har sat en ny dagsorden for spansk vin, og det kommer os alle til gode.

Udover et væld af rød-, hvid- og rosévine er Spanien også landet bag Cava og Sherry. Klik på dem, hvis du vil læse mere om dem.

Fra gamle traditioner til nye muligheder

Ligesom så mange andre vinlande, så bygger spansk vin på tradition, og landets vinhistorie tager sin begyndelse for flere tusind år siden.

Med et hop frem i tiden til det 15. århundrede, kommer du til tidspunktet, hvor Columbus opdagede Amerika. Det gav nye eksportmuligheder og nye muligheder for vindyrkning, og de spanske kolonister tog deres vinstokke med på opdagelsesrejser.

Op igennem det 17. og 18. århundrede var Rioja populær, men Spanien haltede efter resten af Europa, som var godt i gang med den industrielle revolution. Vendepunktet blev vinlusen, phylloxera. Da den rasede i det øvrige Europa, blev især Frankrig ramt, hvilket gjorde spansk vin eftertragtet. Efterspørgslen steg, og mange franske vinbønder drog til Spanien, hvor de kunne fortsætte deres arbejde med vin.

Franskmændene havde både viden, håndværk og druesorter med i bagagen - ligesom de medbragte de 225 liter store egetræsfade, som vi kender som barriquer. De spanske vinmarker blev faktisk også ramt af phylloxera, men da var kuren fundet og ødelæggelserne blev ikke store.

image name

Klimaet i Spanien kræver nøje planlægning af arbejdet i vinmarkerne

Med sin placering på den iberiske halvø kan der blive varmt i Spanien. Meget varmt! Klimaet  varierer fra det lune ved Middelhavet til det ekstreme fastlandsklima inde i landet, hvor somrene er steghede og vintrene kolde. Ved Atlanterhavet i nord er klimaet køligt og vådt.  

Det spanske klima kræver nøje planlægning af arbejdet i vinmarkerne. For at kompensere for varmen, kan vinmarkerne fx anlægges i højden, på skråninger eller ved kysten.

Spanien har både vinregioner og vindistrikter - og der er flest af de sidste

Spanien er stort, og på vinfronten er landet da også opdelt i 17 vinregioner med 50 underliggende vindistrikter. De mest kendte regioner er Rioja i nordøst, Penedès i Catalonien og Ribera del Duero, hvor de store, moderne vine kommer fra. Dem har vi valgt at se nærmere på:

Rioja
Det første spanske vindistrikt, der fik myndighedernes ’mærke’ med Denominación de Origen (DO). I 1991 blev Rioja, som det første og hidtil eneste vindistrikt, også hævet fra DO til DOCa (Denominación de Origen Calificada).

I dag mener mange, at Rioja-smagen har skiftet karakter fra det fede, bløde egetræsagtige til en lettere og mere frugtagtig vin. Nogle producenter har vurderet, at det er den vej, den internationale smag bevæger sig, men der er bestemt også producenter, som stadig holder fast i den gamle stil.

Ribera del Duero
Det kendte vindistrikt ligger i regionen Castilla-Léon og regnes for Spaniens stjerneområde. Vinene fremstilles på Tempranillo-druen, der udvikler sig allerbedst i dette område.

I 1980’erne begyndte flere bodegaer at se muligheder i området, og de vandt frem på den internationale vinscene. Det enestående er, at producenterne blot høstede lidt mindre per hektar og investerede lidt mere i processen. Det betød, at den generelle standard steg markant.

Ribera del Duero er kun rødvin og så en lille smule rosé. Men det er til gengæld også rødvin i verdensklasse, og Ribera del Duero er kommet for at blive.  

Penedès
Distriktet strækker sig fra Middelhavet og ind i baglandet, og her dyrkes grønne druer til produktionen af Cava, men flere tilplanter også med Chardonnay. Generelt er det tørre, friske og elegante hvide vine med en tydelig frugt.

De blå druer tæller Tempranillo, Garnacha, Monastrell, Cariñena, Cabernet Sauvignon og Merlot. Alt efter hvilke druesorter man benytter, resulterer det i bløde, fyldige og let krydrede rødvine.

Der er 600 spanske druesorter, men Tempranillo er den førende

Det skorter ikke på druesorter i Spanien. Man regner med, at der er over 600 druesorter i landet, men 80% af al vin fremstilles på kun 20 af dem!

Ud af de mange forskellige rødvinsdruer er Tempranillo og Garnacha de vigtigste - vel at mærke, når vi taler spansk rødvin af god kvalitet.

På den hvide side er Airén mest udbredt. Den er plantet over det meste af det centrale Spanien og var oprindeligt fundamentet for brandy’en, da den giver en høj grad af alkohol og er tilbøjelig til at oxidere.

Sådan navigerer du rundt blandt de spanske vine

Du står med en flaske spansk vin i hånden - og der står DO på etiketten. Hvad mon det betyder? Den spanske vinlov er fra 1932, men er blevet opdateret jævnligt. Senest i 2003 blev der tilføjet to nye kategorier.

Denominación de Origen de Pago (Pago)
Pago betyder vingård, og klassificeringen gives til enestående vingårde, som ikke er DO eller DOC. Pago kan altså ikke betragtes som bedre end DO eller DOC.

Denominación de Origen Calidicada (DOC)
Tre regioner har denne øverste klassificering. Den opnås kun, hvis området har produceret gode vine flere år i træk. Samtidig er udbyttet lavere end for DO, og antal lovlige druesorter er begrænset.

Denominación de Origen (DO)
Spaniens primære kvalitetsklassifikation. DO er din garanti for, at vinen kommer fra det område, der står på flasken. Samtidig er der særlige regler for fx druesorter og udbytte, som skal overholdes.

Vinos de Calidad Con Indicación Geográfica (VCIG)
Denne klasse er oprettet, for de vine, som stadig ikke har opnået DO-status, men som hæver sig over en bord- og landvin.

Vino de la Tierra (VdlT)
Landvine med angivelse af området.

Vino de Mesa (VdM)
Her er tale bordvine uden årgang og uden angivelse af område.

image name

Fakta om Spanien

  • Størrelse: Verdens 3. største vinland
  • Areal: 504.000 km2, heraf 1,2 mio. ha. vin
  • Indbyggere: 45,2 mio.
  • Opdeling: 17 regioner, 50 provinser
  • Vigtigste druesort: Tempranillo