30 dages fri returret
Fri fragt ved 500 kr. - Afhent GRATIS i butik!
Kun 1-2 hverdages levering
SB_stemningsbilleder_6.jpg

RODNEY STRONG

Rodney strong blev grundlagt i 1959 af Rod Strong, som indtil da havde været professionel danser. Fire års dans i Paris havde vakt hans interesse for vin, og han besluttede sig for at starte sit eget vinhus i Sonoma County i Californien. Siden da har Rodney Strong produceret verdensklasse vin uden genveje. Produktionen drives i dag primært af Justin Seidenfeld, Greg Morthole og Rick Sayre.

Hvem, hvor og Hvad?

Da Rodney Strong blev grundlagt tilbage i 1959, var det det 13. vinhus i Sonoma County. Sonoma County er siden vokset og huser nu over 350 vinhuse, hvilket gør det til det største distrikt i Californiens ”Wine Country” i forhold  til mængden af vin, der produceres. Sonoma County ligger helt ude ved vestkysten af USA, ca. 60 km. nord for San Fransisco. Rodney Strong har sammenlagt over 549 hektar vinmarker fordelt på 14 vinmarker i 5 forskellige dale. Den største vinmark, River West Vineyard, ligger i Russian River Valley og blev grundlagt i 1940. Her bliver der bl.a. dyrket både Chardonnay nede ved floden, hvor jorden er dyb og næringsrig. Mens Zinfandel og Merlot dyrkes længere oppe, hvor jorden er mindre frugtbar. De fem dale, hvor Rodney Strong har vinmarker, er:

  • Alexander Valley
  • Sonoma Coast
  • Chalk Hill
  • Sonoma County
  • Russian River Valley

Jordbunden i disse områder  er vidt forskellige. Specielt jordbunden er et aspekt, som Rodney Strong generelt har meget fokus på  Familien Klein, som i dag ejer Rodney Strong, ved, at det er umuligt at lave fantastiske vine med middelmådige druer. Derfor er det vigtigt, at jordbunden, som vinrankerne står i, er af højeste kvalitet, og at der anvendes de mest avancerede dyrkningsprocesser. Hos Rodney Strong stræber man altid efter høj kvalitet I hver eneste drue ved at sikre, at de først bliver plukket, når de har den optimale modenhed, også selvom det nogle gange betyder, at de kun kan plukke en række ad gangen.

 

SB_stemningsbilleder_5.jpg

Produktionen

Rødvin

Hos Rodney Strong er man af den overbevisning, at man ikke kan erstatte godt gammeldags håndværk og knowhow med måleinstrumenter, når det kommer til høsttidspunktet. Derfor smager de på druerne for at vide præcis, hvornår de har opnået det perfekte modenhed. Dette er ekstremt vigtigt, da det har kæmpe indflydelse på det færdige produkt. For tidlig plukning vil give en for syrlig vin med for hårde tanniner, hvor for sen plukning giver en vin uden nok syre, og hvor det er svært at styre alkoholniveauet. Rodney Strong anser dette som værende et af de mest betydningsfulde aspekter i vinproduktion, og at det kun er noget, man kan lære gennem erfaring.

Hos Rodney Strong er proceduren, når druerne ankommer til vingården meget forskellig afhængig af, om det er til rød- eller hvidvin. Med rødvin bliver druerne og stilkene skilt i en maskine, som er designet  til netop dette formål. Derefter hældes druerne på stålfade, hvor de fermenterer. Dvs. at både most, frugtkød, kerner og skræl fermenterer sammen. Specielt skrællen fra druerne bidrager med meget farve til vinen. Når vinen har stået på stålfade i et par uger, og den første del af fermenteringen er overstået, hældes vinen på mindre tønder, hvor den sidste del af fermenteringen foregår.

 

 

Hvidvin

I modsætning til rødvinen bliver hvidvinen hos Rodney Strong ikke fermenteret med hele druer. Her bliver druerne presset som det første, og det er kun mosten, der fermenterer på enten store stålfade eller mindre tønder. Forskellen på lagring har stor indflydelse på det endelige produkt. Ønsker man en mere kompleks og fed hvidvin lagres den på træfade. Ønsker man derimod en mere frisk og frugtig hvidvin lagrer den på stålfade.

En ting, som er den samme for både rød- og hvidvin, er, at vinen konstant bliver vurderet og bedømt for at sikre et tilfredsstillende resultat og for hele tiden at have kontrol over fermenteringsprocessen. For hvidvine kan man, efter den oprindelige fermenteringsperiode, sende vinen igennem endnu en fermenteringsproces kaldet Malolactic fermentation. Gennem denne proces opnås en mindre syrlig og mere kompleks vin.

 

SB_stemningsbilleder_.jpg

Bæredygtighed hos Rodney Strong

Miljøet er vigtigt for Rodney Strong. Gennem en årrække med investeringer i en masse forskellige miljøskånsomme værktøjer såsom solceller, har Rodney Strong formået at gøre deres produktion CO2 neutral. Andre fokuspunkter, som er vigtige for Rodney Strong med hensyn til miljøet, er bevarelsen af vandets kvalitet og jorden rundt om og på deres vinmarker såvel som at sørge for, at  forholdene for dyrelivet i området er optimale.

 

SB_stemningsbilleder_4.jpg