30 dages fri returret
Fri fragt ved 500 kr. - Afhent GRATIS i butik!
Kun 1-2 hverdages levering
462324375 - Kopi (2).jpg

Vin til dessert

Forretten var lækker, hovedretten populær, og nu er turen kommet til desserten, som skal runde en dejlig middag af. Hvad serverer du til de søde sager?

image name

Sådan finder du vinen til aftenens søde punktum

Umiddelbart siger vi, at desserter er søde, men er der tale om desserter med frugt, så kan de indeholde ganske meget syre - og i den helt anden grøft kan der være tale om hvinende søde desserttallerkener. Derfor bør du overveje følgende, når du vælger vin til din dessert:

  • En dessert, der indeholder meget frugt, vil kræve en frugtig og syrlig vin.
  • Vinens intensitet og dessertens intensitet skal følges ad.
  • Dessertvinen skal være sødere – men ikke for meget – end desserten.

Vin til chokoladedessert

Chokoladedesserter er altid temmelig søde, og derfor skal de altid ledsages af en temmelig sød vin. Desserternes mørke aromaer gør, at de røde vine egner sig bedst. Gå derfor efter en rød dessertvin, gerne fra Banyuls eller Portvin - og gerne en Ruby eller Vintage.

Vin til frugtdessert

I vinens verden er frugt ikke bare frugt, men derimod en desserttype, der går fra citrusfrugter og bær til frugter med sten og tørrede frugter. Lad os se på, hvad der passer til hvad.

Citrusfrugterne er en udfordring, når det gælder vin. Den kraftige syre vil kræve noget af alle vine, og de store mængder af sukker, som altid indgår i citrondesserten, er et ekstra element, du skal tage højde for. Senhøstet Riesling - Spätlese - er et godt valg til en dessert med citrusfrugt. Æbler og pærer kan også have en god portion syre, og hertil kan du også servere den senhøstede Riesling.  

Abrikos og fersken er stenfrugter med et eksotisk præg, og de har også en del syre - gå efter en Sauternes - den vil gøre sig godt.

Friske bær er ekstra lækre med et glas let mousserende vin. Gå efter en Moscato d’Asti fra Piemonte. Hvis bærrene serveres med sukker og fløde, kan du servere en Sauternes. Og bliver de syltet med sukker eller tilberedt med varme, vil en kraftig, senhøstet hvidvin fungerer godt.

Desserter, som er baseret på tørrede frugter, kræver en vin, som selv er ’tørret’. Her udgør Recioto fra Valpolicella et godt bud, men også senhøstede vine angrebet af ædelråd, fx Sauternes vil matche. Endelig bør du finde en Portvin eller Madeira frem, hvis du serverer en kraftig frugt som fx svesker.

Vin til kage & lagkage

Drik som udgangspunkt søde vine til dine kager. Portvin og Sauternes er gode til mere de frugtagtige kager og kager med cremer. Muscat de Rivesaltes vil være god sammen med frugtagtige kager og kager med mælkechokolade eller hvid chokolade - og lette cremer.

Den boblende Asti Spumante passer rigtig godt til kager med frugt - og er der jordbær i kagen, er den et must.

Helt generelt kan du også overveje de tyske senhøstede vine.

Vin til kransekage

I Danmark spiser vi traditionelt kransekage, når noget skal fejres, og her er bobler ofte den naturlige ledsager, men vær opmærksom på, at kransekagens sødme kræver en vin, der ligeledes har god portion sødme.

Champagne, Cava, og italienske Moscato d’Asti er alle mousserende vine, som du kan finde i en passende sød udgave. Hold dig helt fra tørre vine uden restsukker - i champagnesprog kaldes de ’brut’ - når du skal finde den rette vin til kransekagen. I stedet for at stå med en god kombination, så kommer vinene til at fremstå sure på grund af kagens sødme.

Hvad med vores elskede is? I Danmark elsker vi is til dessert - og også her kan du nyde et glas vin til. Men pas på, for isens kulde kan stjæle al opmærksomheden, inden du får set dig om - så gå efter noget ’varme’ - fx Portvin, Madeira eller Sherry. Alkoholen kan tæmme kulden, så isdesserten også bliver god oplevelse.

image name

Er du på jagt efter vin til din dessert?

Skjold-Burne har et stort udvalg af vine, der passer til alle former for desserter. Køb i webshoppen og få din vin sendt direkte til døren.