30 dages fri returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
ThinkstockPhotos-451412481.jpg

Chile

Chile har gennem de sidste 20-30 år udviklet sig til at være en betydelig og vigtig producent af vin, og man forstår godt hvorfor. Kombinationen af sublime vækstbetingelser og franske druesorter har skabt et ægte vineventyr.

Stor og vild natur mødes med de franske druer i Chile

Chile ligger på den sydvestlige kyst af Sydamerika mellem Andesbjergene og Stillehavet. 

Landet et meget langt og meget smalt - faktisk mere end 4.600 kilometer langt - heraf udgør selve vindyrkningsområdet kun 1.200 km!

image name

Ørken i nord, kulde i syd - og chilenske vinmarker i midten

Overordnet gælder det, at de kolde Atlanterhavsstrømme og Andesbjergene har kontrollen over vejret i landet. Og variationerne i klimaet er store i det  langstrakte land.

Området i nord er kendetegnet ved gold ørken, og i syd er det kulden fra Antarktis, der gør sig gældende. De vinområder, der ligger længst mod nord, er reelt også til den varme side, når der er tale om vinproduktion, mens de centrale dale, som ligger i højderne, har et markant køligere klima.  

Gamle traditioner på nye flasker i Chile

Der har været vinproduktion i Chile allerede i 1500-tallet, hvor spanske erobrere begyndte at dyrke vin. Det var dog først i 1850’erne, at nogle velbeslåede godsejere bestemte sig for at importere vinstokke fra nogle af de kendte vinregioner i Frankrig.  

Mens vinlusen hærgede i Europa i slutningen af 1800-tallet, så var man mere heldig i Chile, for her slap man for den ubudne gæst, så vin fra Chile er altså fremstillet på druer fra originale og upodede vinstokke.

Allerede i 1870 var Chile i fuld gang med eksport af landets vine, og producenterne opnåede en vis portion anerkendelse i Europa. På et tidspunkt gik eksporten dog i stå, for vinbranchen i Chile led under, at landets regering i 1940'erne gjorde det meget vanskeligt at tjene penge på vinproduktion.

Restriktionerne blev dog senere ophævet, og i 1970’erne vågnede chilenerne igen op til dåd. Der blev investeret voldsomt i en modernisering af vinproduktionen, og derefter var Chile klar til et ægte eksporteventyr. De første flasker blev sat på hylderne i danske supermarkeder og forretninger i 1980’erne.

Vinstokkene stortrives i dale med vidder så langt øjet rækker

Nøjagtig som i Europa er vinproduktionen i Chile inddelt i regioner - helt præcist fem regioner - og når en del af dem hedder ’Valle’, så betyder det blot ’dal’ på dansk. I virkeligheden er der tale om tre vinproducerende regioner, da druerne fra Coquimbo og South Chile i vid udstrækning anvendes til Pisco, som er en brandy.

Atacama
Regionen Atacama er mere end blot et vinområde - det er et af verdens tørreste ørken, og der er reelt både for tørt og for varmt til at producere kvalitetsvine i området. Det har nu ikke stoppet de chilenske vinproducenter - og verdens højest beliggende vinmark ligger hér; nær Talabre er der plantet vin i 3500 meters højde.

Valle Central
Står du med en flaske chilensk vin i hånden, er der stor sandsynlighed for at den er fra Valle Central, som står for størstedelen af Chiles vineksport og for 75% af landets totale vinproduktion.

I Valle Central ligger Chiles tre mest berømte vindistrikter. Valle Maipo, som også kaldes for Sydamerikas Bordeaux på grund af en lang række professionelle samarbejder og partnerskaber mellem franske vinfolk og chilenske investorer. Vinene fra Valle Central er generelt meget populære, da de er frugtige og lette at drikke. De er pålidelige uanset årgangen, hvilket appellerer til mange. I Valle Rapel, hvor produktionen af rødvin og hvidvin er næsten lige stor, benytter man primært Merlot og Cabernet Sauvignon, da disse druesorter har gode vækstbetingelser her. I den tredje dal, Valle Maule, vokser primært Cabernet Sauvignon.

Valle de Aconcagua
I dette område fremstilles nogle af Chiles bedste hvidvine - de kommer helt præcist fra Valle Casablanca, der ligger nordvest for Santiago og er et af de køligste vinområder. Det er primært de grønne druer, som har haft succes her, og især vin fremstillet på Chardonnay og Sauvignon Blanc.

image name

Fra den lokale Pais-drue til internationale kendinge som Merlot og Chardonnay

Chile havde oprindeligt ’sin egen’ drue, Pais, og den var meget udbredt for nogle årtier siden, men med de mange og store investeringer i chilensk vinproduktion har de internationale og  kendte druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Muscadelle, Chardonnay og Sauvignon Blanc virkelig taget over.

Vækstbetingelserne for især Cabernet Sauvignon har vist sig at være fremragende, og det giver vin med en fin balance i vinene. Også de grønne druer har haft stor succes - og det gælder både Sauvignon Blanc og Chardonnay.  

 

Chilensk vin er accepteret og har vundet indpas over alt!

I dag kan Chiles vinbranche være stolte af deres succes. Verden over er der vindrikkere, der sætter pris på de imødekommende, runde og ikke mindst billige chilenske vine, men der er i dag også plads til de chilenske producenter, der fremstiller kvalitetsvine og endda topvine til mange hundrede kroner.

 

image name

Fakta om Chile

  • Størrelse: Verdens 8. største vinland (kvantum)
  • Areal: 760.000 km2, heraf min. 106.000 ha. med vin
  • Indbyggere: 16,1 mio.
  • Vinregioner: 5 officielle
  • Vigtigste region: Valle del Maipo fra Valle Central
  • Primære druesorter: Bordeaux-sorter