30 dages fri returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
karsten-wurth-inf1783-97608.jpg

Lagring og opbevaring

Hører du til dem, der undrer sig over, hvad det betyder, når nogen siger, ’denne vin vil have godt af at ligge et par år’? Så fortvivl ikke, vi har nogle klare rettesnore parate, der kan gøre det hele meget lettere.

image name

Mon vinen skal gemmes nogle år, eller skal den drikkes ung?

På den ene side holder mange vinentusiaster af de unge vine, der bringer både saft, kraft og frugtsmag til bordet - plus lidt spor fra lagringen på egetræsfade. På den anden side er der lige så mange, der elsker de afrundede og forfinede vine, der er ældet med ynde.

Om en vin kan gemmes afhænger af flere ting. Blandt andet de anvendte druesorter, vintypen, produktionsmetoden, klimaet og traditionerne i den pågældende vinregion.

 

Lagring giver vinens duft mulighed for at udvikle sig over tid

I vinens verden taler man om tre forskellige typer af aromaer - eller dufte - og de udvikler sig hver især over tid.  

Den første type af aromaer handler om de friske druer. Disse aromaer støder du typisk på i en ung vin, der ikke har lagret ret lang tid på flaske, og de vil opleves som strejf af friske bær og frugter.

Den anden type af aromaer opstår under vinifikationen af vinen - både under gæring, lagring på tank og fade. Disse aromaer omfatter fx vanilje og andre eksotiske noter fra fadet.

Den tredje og sidste type af aromaer opstår så ved ’lagring’. Det vil sige ved forlænget flaskelagring fx i din private kælder, og disse aromaer vil udvikles, når vinene ældes. De kan udvikles over mange år og er især tydelige i vine med mere end 20 år i flasken.  

Tannin og syre henover tid

Når en vin gemmes og lagres, sker der også noget med dens tanninindhold og dens syrestruktur. Som årene går, oplever du, at vinen blødere og finere, men i virkeligheden er det tanninen og syren, der ændrer sig. Se på denne ændring som er en god udvikling for vine, der har en god portion tannin og syre - eller sagt på en anden måde; så skulle vinen gerne være ’utilnærmelig’ i starten, ellers ville du stå med en flad og kedelig vin mange år senere.

Det betyder druesorter, klima og produktionen for vinens lagring

Druesorter, der har godt med tannin og syre, kan bedre lagres end druer, der ikke har tannin og syre. Og det kræver ofte lidt tid, inden de er behagelige at drikke.

Hvis du vil gemme en vin, kan du gå efter vine, der er fremstillet på druesorter som:

Måske undrer du dig over, hvorfor man altid taler om lagring af rødvin, og det skyldes ganske enkelt deres naturlige mængde af tannin og syre, og det findes kun i mindre omfang i hvidvine – dog med undtagelse af Riesling og Champagne.

I dag dyrkes der vin i mange forskellige klimazoner over hele verden, og er en vin dyrket i et af de kølige områder, eller har du en vin i en årgang, som har mere syre og meget tannin, så kan det være en god idé at lade den hvile i flere år. Det gælder fx Barolo-vine og klassikerne fra Bordeaux og Bourgogne.

Vinproduktion er i dag en moderne proces, hvor man konstant optimerer arbejdet og processerne både på markerne og i vinkælderen. I dag er det mere op til den enkelte producent, om man vil producere vin, der er til nydelse her-og-nu, eller om den først skal nydes år ud i fremtiden.

image name

Sådan opbevarer du gemme-vinene hjemme i privaten

De fleste vinflasker bliver købt og drukket her-og-nu - eller i hvert fald inden for en overskuelig tid. Her behøver du ikke bekymre dig om, hvordan du opbevarer vinen. Men har du vine i den lidt dyre ende, og som, du ved, vil have godt af ligge nogle år, så er det godt med et par tips til den rette vinopbevaring, og hvordan du behandler dine vine bedst.

Opbevaring af vin, der skal drikkes inden så længe

De helt almindelige hverdagsvine behøver du ikke bekymre dig helt så meget om. Uanset, hvad du foretager dig, så skal du være meget ekstrem, for at vinen skal nå at tage skade på kort tid. Brug din almindelige sunde fornuft og undlad at stille vinen ved komfuret, i fuld sol og ej heller i bilens steghede bagagerum.  

Vine, som du køber hjem til hurtig nydelse, skal du blot stille et nogenlunde mørkt sted. Er det bobler, hvidvin eller rosé, kan du blot lægge flaskerne i køleskabet med samme, så er de klar til servering senere.

Opbevaring af vin, der skal drikkes om lang tid

Hører du til dem, der køber du vin til lager eller til kælder, eller interesserer du dig for at investere i ekstra gode vine, så er det vigtigt at have styr på nedenstående forhold, som alle kan have indflydelse på vinene. Det handler om temperatur, lys og fugtighed.

1. Du ønsker dig en stabil temperatur
Vinen har bedst af en nogenlunde stabil temperatur, og den udvikler sig bedst ved ca. 12–14 grader. Er temperaturen lavere, går udviklingen langsomt, og ved højere temperatur sættes der unaturlig fart i udviklingen. I praksis betyder det, at ligger en vin ved stuetemperatur, så udvikler den dobbelt så hurtigt, som hvis den lå ved 12–14 grader.  

Temperaturskift kan vinen ikke lide. Derfor bør du aldrig opbevare dine gemmevine i køkkenet, hvor madlavning og udluftning kan få temperaturen til variere meget på kort tid.

Det bedste sted at opbevare vin, når det gælder temperatur, er en kælder eller et vinkøleskab - og har du ingen af delene, så læg blot vinene i bunden af klædeskabet, hvor der er en nogenlunde stabil temperatur uden de store udsving.

2. Vinen har det bedst i mørke
Vidste du, at lys under opbevaring gør vinen ringere. Det passer meget godt med kælderen - eller bunden af klædeskabet - begge steder er der mangel på lys, og sammen med temperaturen gør det dem til gode opbevaringssteder. Det er af selvsamme årsag, at rødvin tappes på farvede - mørkegrønne - flasker, så man skærmer så godt som muligt mod lyset.

3. Fugtighed er den mindste af dine udfordringer
Du behøver kun bekymre dig om fugtigheden, hvis du har vine, der skal opbevares i virkelig mange år.

Det svage led ved en vin, der opbevares i fem år eller længere, er korkproppen. Glasflasken er fuldkommen lufttæt, men korken giver til gengæld mulighed for, at vinen får tilført tilpas meget ilt, så den kan udvikle sig. Derfor er det en kritisk situation for vinen, hvis korkproppen bliver for tør, eller omvendt for fugtig og ligefrem angrebet af svampe, der kan give bismag til vinen.

En almindelig kælder med en let forhøjet fugtighed er et rigtig fint sted til vinopbevaring i længere perioder. Iblandt de mere avancerede vinkøleskabe, finder du også nogle med et indbygget system, der sikrer en tilpas fugtighed.

image name

Er der spørgsmål, der trænger sig på?

Husk, det er altid tilladt at spørge os, om en vin kan gemmes - og ikke mindst om, hvordan du bør opbevare den.