30 dages fri returret
Fragtfrit ved bestillinger på 500 kr. eller derover - Afhent GRATIS i butik!
Kun 1-2 hverdages levering
Røde druer 1.png

Brunello di Montalcino

Brunello er den absolutte topvin fra Toscana - og anerkendt som en af de største vine i Italien. Læs mere om denne fantastiske rødvin her.

Køb Brunello di Montalcino til skarpe priser!

Læs mere om Brunello di Montalcino

 

HVOR LAVER MAN BRUNELLO DI MONTALCINO?

Toscana er vel nok Italiens mest berømte region – rig på historie og et yndet kør-selv-ferie-mål for os danskere. I den sydlige del af regionen, ca. 120 km syd for Firenze, finder man den lille by Montalcino. En lille satellitby til den mere berømte by Siena oppe imod nord og med blot ca. 6000 indbyggere.

Området ligger ud til Middelhavet og grænser op til hovedstadsregionen Lazio imod syd.

Montalcino nyder godt af et varmere klima end resten af Toscana og de bedre vinmarker råder over en mere stenet og mindre frugtbar jordbund end andetsteds.

 

BRUNELLO DI MONTALCINO – OPDAGELSEN OG BERØMMELSEN

Omkring byen Montalcino har der været dyrket vin siden Romertiden, men i midten af 1800-tallet fik omverdenen øjnene op for en Sangiovese-vin, som blev præsenteret til den lokale landbrugsudstilling i 1865. Vinen blev præsenteret under navnet ”Brunello”, der (løseligt oversat) betyder ”den lille mørke”. Vinavleren Clemante Santi havde fremstillet sin vin på 100% Sangiovese druer – usædvanligt for Toscana, hvor man havde – og for så vidt stadig har – for vane at lave vine på Sangiovese tilsat diverse andre druer.

De unikke jordbundsforhold og det milde, kystnære klima havde med lang og langsom gæring, efterfulgt af en årelang fadlagring, frembragt en koncentreret og muskuløs vin, som efterhånden langsomt skabte sig et ry som en ægte raritet. Den lange produktionstid og den begrænsede produktion fik tidligt priserne på vinen til at nå eksorbitante højder.

Man har sidenhen omtalt vinen som Italiens mest aristokratiske vin, netop fordi kun eliten kunne betale prisen for vinen.

Sammen med Amarone og Barolo hører Brunello di Montalcino til Italiens mest berømte vine, men Brunello kan bryste sig af, at være den af de tre vine, som holder den højeste gennemsnitspris.

 

SÅDAN LAVER MAN BRUNELLO DI MONTALCINO

Omkring 1960 blev der dyrket Brunello på ca. 60 hektar og i dag udgør arealet ca. 2.100 hektar. 364 vingårde holder sig beskæftiget med produktion af Brunello di Montalcino, hvilket vidner om, at mange vingårde blot råder over ganske få hektar dyrkningsareal. En meget fragmenteret vinregion, med få store og rigtige mange små producenter.

Brunello di Montalcino er lavet 100% på Sangiovese-druer – af mange også omtalt som ”Sangiovese Grosso”-druer, når man vil distancere sig lidt fra det øvrige Toscana.

Traditionelt lader man vinen gære sammen med drueskallerne over en længere periode, for at give maksimal farve og smag til vinen. Efter endt gæring lagres vinen på store egefade i mindst 2 år, efterfulgt af mindst 4 måneders flaskelagring. Almindelig Brunello skal samlet set lagres 4 år før frigivelse og for Riserva gælder 5 års lagring.

 

HVORDAN SMAGER BRUNELLO DI MONTALCINO?

Brunello har en karakteristisk duft af røde bær såsom kirsebær, jordbær, hindbær og vanilje fra fadlagringen. Smagsnoterne går henover bær, tørret oregano, balsamico, figen, sød tobak, espresso og læder. Derudover kan man ydermere forvente ristede elementer fra fadlagringen.

Smagen er intens og kan have et højt indhold af både tannin (garvesyre) og syre. Man skal forvente sig en meget tør vin. Disse egenskaber gør også, at den som regel er meget holdbar og vil udvikle sig positivt over tid. I gode årgange holder en Brunello typisk 10-30 år.

Drikkes Brunello ung, bør man absolut overveje dekantering af vinen.

 

HVILKEN MAD PASSER TIL BRUNELLO DI MONTALCINO?

Brunello er en udpræget ”madvin”. Tanniner og frugtsyre er udpræget til stede og kræver medspil i maden. Brunello fortjener at blive serveret til gode kraftige kødretter, eksempelvis oksesteg, gris (f.eks. er den en sublimt match til Porchetta), lam eller vildt.

 

BRUNELLO DI MONTALCINO ER ITALIENS DYRESTE KVALITETSVIN

Brunello di Montalcino var i 1980 et af de første vinområder til at få tildelt Italiens mest prestigiøse prædikat DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita fra konsortiet, som skal kontrollere fremstillingen, ægtheden og kvaliteten af Brunello-vinene før de frigives til salg.

Kontrollen har igennem årene måttet intensiveres, da det er særdeles lukrativt at fremstille Italiens mest kostbare vin. I begyndelsen af 1960’erne var der bare 11 producenter af Brunello – i dag er der registreret over 200 producenter med egen aftapning.

Men man producerer med andre ord ikke Brunello efter 1. års høst, for konsortie-reglerne dikterer, at Brunello først kan sælges fra 5. år regnet fra høståret. Enkelte producenter har tradition for, når vinhøsten er af ekstraordinær god kvalitet, at gemme en del af vinen yderligere 1 år, for så at markedsføre den som Riserva. Omvendt for de år, hvor vingården ikke synes, at kvaliteten er en Brunello værdig, har man så muligheden for at deklassificere sin vin og markedsføre den som Rosso di Montalcino, så man dermed ikke bidrager til, at nedbryde troværdigheden for Brunello’s højagtede kvalitet.

 

Se vores mange andre lækre vine fra Toscana her

Eller se alle vores skønne vine fra Italien