30 dages fri returret
Fri fragt ved 500 kr. - Afhent GRATIS i butik!
Kun 1-2 hverdages levering
515555158.jpg

Vinlande

I vinens verden er der efterhånden rigtig mange lande, der byder ind med fascinerende produktionsprocesser, nytænkende metoder og fantastiske produkter. Lige fra vinlande som Frankrig, Spanien og Italien som ikoniske vin-connoisseurs, til de nyere, spændende, oversøiske producenter fra vinlande som USA, New Zealand og Chile. Gå på opdagelse i de vigtigste lande her.

image name

Argentina

Argentina producerer hvert år et væld af gode vine, men det er først indenfor de seneste årtier, vinene har været at finde på hylderne i Europa. Argentina er i høj grad kendt for deres karakteristiske Malbec-vine, og landet står da også for omkring 75% af klodens Malbec-produktion. Den største vinregion i det sydamerikanske vinland er Mendoza, efterfulgt af San Juan og La Rioja. Udover Malbec produceres der flittigt klassiske druer, som Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Riesling.

Hvor de europæiske vinlandes udfordringer tit udarter sig på baggrund af for køligt og svingende klima, ser vi den omvendte tendens i Argentina. Her er temperaturerne høje, og mængden af nedbør er lav. Derfor placeres mange vinmarker på bjergsiderne, hvor de bliver kunstvandet. 

Læs mere om Argentina her
image name

Australien

Australien er en af verdens største vinproducenter, og landet ”down under” har været i gang længe. Kontinentet har over 60 vinregioner, der tilsammen fremstiller vin på mere end 100 forskellige druer. 
Mange af regionerne er inspireret af de europæiske druesorter, og de mest dyrkede er ShirazPinot NoirCabernet SauvignonMerlotChardonnayRiesling og Sauvignon Blanc.

I dag er Australien en flittig eksportør af et diversificeret udvalg af kvalitetsvine. Størstedelen af produktionen er lokaliseret i den sydlige, koldere del af landet, herunder New South Wales, Victoria, Queensland og Tasmanien.  

Læs mere om Australien her
image name

Chile

I 1500-tallet begyndte spanske erobrere at iværksætte vindyrkning i Chile. I midten af 1800-tallet forsøgte rige godsejere at importere nogle af de populære, franske druer, men restriktioner gjorde det svært at tjene penge i branchen. I starten af 1970’erne blev restriktionerne ophævet, og efterfølgende har Chile bevist sit talent over for omverdenen.  

I det smukke land, der slanger sig tværs over Sydamerika og Andesbjergene, benyttes mange af de klassiske franske druer. Eksempler på de mest benyttede er ChardonnaySauvignon BlancCabernet Sauvignon og Merlot. 
Derudover er chilenerne aldeles glade for Malbec-druen. I Chile producerer de i mange tilfælde vin udelukkede på Malbec, hvor franskmændene i højere grad bruger druen i blandingsvine.

Læs mere om Chile her
image name

Frankrig

Frankrigs vinhistorie er aldeles imponerende. Landet opfattes da også som et unikum i vinens verden og optræder i høj grad forbilledligt for mange af de oversøiske vinlande.

I øst finder man Alsace, der nærmest udelukkende beskæftiger sig med grønne druer, herunder bl.a. Pinot Gris og Riesling. I vest er Loire beliggende med Sancerre og Pouilly-Fumé, hvor der produceres Sauvignon Blanc. Midt i landet er Champagne og Bourgogne lokaliseret. Champagnes mousserende vin opfattes som den fineste i verden af sin slags, og Bourgogne er legendarisk indenfor klassisk Chardonnay og Pinot NoirBordeaux, der ligger i det sydvestlige hjørne af Frankrig, opfattes som det vigtigste vindistrikt i verden med deres Cabernet Sauvignon og Merlot. 

Læs mere om Frankrig her
image name

Italien

Lige så varieret Italien er, når du kører gennem landet fra nord til syd, lige så varieret er det som vinland. Kompleksiteten bag klima og geografi gør landet til en sand oplevelse. Støvlelandet gemmer på utallige variationer af fantastisk, diversificeret vin.

I syden finder man smukke Sicilien, hvor der laves fantastisk Pinot Grigio og Nero D’Avola. I den nordlige del af landet ligger distrikterne Veneto og Piemonte. De legendariske vine Amarone og Ripasso er fra Veneto i det nordøstlige Italien, og i det nordvestlige Italien finder man Piemonte, der er kendt for Barberesco, Barbera og Barolo. Midtimellem syd og nord ligger mange andre fantastiske regioner, der hver især repræsenterer deres egne imponerende vine. Eksempelvis Toscana, Puglia, Abruzzo og Marche. 

Læs mere om Italien her
image name

New Zealand

I New Zealand optræder der 15 vinregioner, hvor Marlborough opfattes som den mest betydningsfulde. Selvom New Zealand lokalitetsmæssigt læner sig op ad Australien, er de to vinlandes vinproduktion ikke jævnfør. New Zealands klima er betydeligt køligere, hvilket skaber et yderst fordelagtigt potentiale til at dyrke de klassiske franske druer Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Noir. Det New Zealandske klima minder derfor i højere grad om de store europæiske vinlandes end det australske. 

Pinot Noir er den store stjerne, når det kommer til rødvin. Samtidig ser vi Cabernet Sauvignon og Merlot optræde som en fremragende duo i de lidt varmere områder i landet.
Sauvignon Blanc er den mest dyrkede sort i landet med 42% af de samlede afgrøder, hvilket bevidner druens potentiale på New Zealandsk jord.  

Se mere om New Zealand her
image name

Portugal

Portugal er som bekendt ophavsmænd til den verdenskendte Portvin. De er dog også meget mere end det. Portugiserne har i mange år produceret kraftige og tørre rødvine fra Douro-området, og elegante hvidvine fra Minho. 

Nogle af de benyttede internationale druer er Sauvignon Blanc, Chardonnay og Syrah. I Portugal benytter man dog i høj grad landets over 200 egne druesorter i produktionen. 

Derudover er der mange små vinbønder og få restriktioner i den portugisiske vinindustri, hvilket giver et vidtfavnende udbud af forskellige vine. De mange druesorter og de mange vinbønder gør kompleksiteten bag det portugisiske udbud så stor, at der stadig er uudforsket potentiale i mange af de portugisiske vinregioner.

Læs mere om Portugal her
image name

Spanien

Spanien er verdens tredjestørste vinproducent, efter Frankrig og Italien. Selvom landet faktisk har det største vinareal i verden, udfordres druerne af det tørre, spanske klima. Dette begrænser udbyttet markant. Spanien byder på 17 vindistrikter, der hver især bærer på egne karakteristika. 

Den mest producerede grønne drue i Spanien er airén, som da også udgør en tredjedel af landets samlede vinstokke. De største blå druer i landet, er Tempranillo og Garnacha, der danner grundlag for vinene i Ribera del Duero og Rioja. I Spanien fremstilles også vine på klassiske internationale druer som Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay. Det er dog ikke kun hvid-, rosé- og rødvin, spanierne er dygtige til – de er også ophavsmænd til den fantastiske mousserende Cava, og den unikke Sherry.

Læs mere om Spanien her
image name

Sydafrika

Den sydafrikanske vinhistorie tager sit udspring i 1600-tallet, selvom der dog først kom fart på produktionen i starten af år 1900. Sanktioner mod apartheidstyret fra FN resulterede i, at vi i det danske land først fik lov til at nyde den sydafrikanske vin fra 1994. I den forholdsvis korte årrække har vi dog lært at elske de sydafrikanske produkter. 

Det sydafrikanske vinterroir er noget for sig selv. Med over 50 forskellige jordbundstyper og vinmarker i højder fra 0 til 800 meter er det et vinland med bredtfavnende vinproduktion. Lige fra balancerede rødvine og friske hvidvine til glimtende mousserende – de har det hele. Det er i Western Cape i den sydvestlige del af landet, at vindyrkningen foregår. De mest dyrkede grønne druer er Chenin BlancSauvignon Blanc og Chardonnay, og de mest dyrkede blå er PinotageShiraz og Cabernet Sauvignon.

Læs mere om Sydafrika her
image name

Tyskland

Tyskland besidder 13 dygtige vinregioner, hvor størstedelen af dem har lokalitet tæt på grænsen til Frankrig. Vinmarkerne er nogle af de nordligste på kloden, hvilket i høj grad kommer til udtryk i vinene. Tyskland er i dag mest kendt for deres adelige produktion af Riesling, der står for størstedelen af den samlede tyske vinproduktion efterfulgt af Müller-Thurgau. Spätburgunder, som i ikke-tyske kredse er bedre kendt under navnet Pinot Noir, er den mest producerede blå drue. 

De største tyske regioner er Rheinhessen og Pfalz efterfulgt af Baden, som producerer masser af Pinot Blanc og Pinot Gris. Tysklands klassifikationssystem er baseret på druernes sukkerindhold, når de bliver høstet modsat Frankrig og Italien, som vurderer deres vine ud fra område, syreindhold og udbytte.

Læs mere om Tyskland her
image name

USA

Vinhistorien i USA tog for alvor fart i 1970’erne, hvor man fandt ud af, at de amerikanske vine kunne konkurrere med de franske. Meget hurtigt blev ’the land of opportunities’ en markant spiller på verdensmarkedet. 
Californien står for over 90 % af produktionen i landet. De tætteste efterfølgere er Washington State, Oregon og New York State. De mest producerede druer i USA er ChardonnayCabernet SauvignonPinot Noir og Zinfandel

USA’s sene indtræden i branchen har resulteret i, at de har været tvunget til at differentiere sig fra de mere veletablerede vinlande for at blive konkurrencedygtige. Amerikanerne har derfor taget mere innovative metoder i brug i deres produktion. Derudover producerer de næsten alle deres vine på udelukkende én drue. I de mere traditionsrige vinlande producerer man ofte blandingsvine.

Læs mere om USA her
image name

Østrig

Østrigerne er kendt for at lave fremragende vine dog i et begrænset omfang. Det er ikke ofte man falder over en flaske østrigsk vin, og det skyldes til dels landets flittige indtagen af egne varer. 
Østrig producerer fantastiske, mineralske og elegante hvidvine, og krydrede, skarpe rødvine. 70% af den østrigske produktion er hvidvin, hvor national-druen Grüner Veltliner er den helt store spiller. 

Et interessant karaktertræk fra tyrolerlandet er, at en stor del af vinproduktionen er bygget op omkring mange vinbønder, der hver især ejer et forholdsvis lille stykke land. Bønderne benytter deres egne metoder igennem processen, hvorfor mangfoldigheden og diversiteten blandt vinene er signifikante.

Læs mere om Østrig her