30 dages fri returret
Fri fragt ved 500 kr. - Afhent GRATIS i butik!
Kun 1-2 hverdages levering
fisk_72ppi.jpg

Vin til fisk

På langt de fleste middagsborde står hvidvinen klar, når der er fisk på tallerkenen. Men forskellige fisk kræver forskellige vine - og det kan godt betale sig at finde den helt rigtige vin, hvis middagen skal gå op i en højere enhed.

image name

Få fisk og vin til at gå op i en højere enhed

En citron eller en hollandaise med lidt bid… Vi serverer ofte fisk med lidt syre på siden, og jo federe fisk desto mere syre. Når det så gælder vinen, der skal ledsage fisken, så er det vigtigt, at den også har syre - og det har de fleste hvidvine.

Fisk er i sig selv ikke så dominerende i smagen, så når du vælger vin, afhænger det faktisk mere af tilberedningen og af tilbehøret til fisken.

Er du også vild med skaldyr? Så se vores tips til gode vine til skaldyr her

Vi har set på mulige vinvalg til forskellige fisk

  • Laks - serveres på mange forskellige måder. Gravad laks skal have en vin med noget sødme, og Riesling vil her være et godt valg. Røget og grillet laks har brug for vin med mere fylde, fx Chardonnay fra Californien eller Chile. Rå laks fx laksecarpaccio bør ledsages af en vin med syre, og her en Bourgogne Blanc eller en Sauvignon Blanc fra Loire to gode valg.
  • Torsk - er et godt bekendtskab, hvis den får følgeskab af en vin, der passer til tilberedningen. Til kogt torsk vil en Sauvignon Blanc være god. Er torsken stegt, vil en oversøisk Chardonnay med lidt mere fylde være et godt bud.
  • Havtaske - er ingen skønhedsåbenbaring, men den smager fantastisk. Den har en relativt kraftig smag, så vinen må gerne være en fyldig hvidvin - alternativt en rødvin. En fadlagret Chardonnay fra Bourgogne eller en oversøisk pendant kan være et godt valg. En frugtig Beaujolais vil til gengæld være det modige valg.
  • Rødspætte - er en fast del af det gode, gamle danske køkken. Vinen til spætten afhænger af saucen, og af om fisken er smørstegt. Sauvignon Blanc passer godt til klassikeren, stegt rødspætte med persillesovs. Er rødspætten til gengæld smørstegt, vil en fadlagret Chardonnay stå godt til fisken - og den må gerne være oversøisk.
  • Hellefisk - er en fladfisk, og dit vinvalg afhænger af tilberedningen. Hvis du bager eller damper fisken, er hvidvin med en god syre et godt valg - fx en tør Riesling eller en Sauvignon Blanc. Grilles hellefisken eller skindsteges den, skal der en fadlagret vin til - oversøisk fadlagret Chardonnay er yderst velegnet.
  • Sild - fortsæt endelig med en øl til den marinerede sild! Er silden derimod stegt, kan du med fordel servere en hvidvin med lidt sødme, fx en Riesling.
  • Sandart - er en delikatesse med flotte kødstykker, der har en smule sødme. På vinsiden kan du overveje en tysk eller østrigsk Riesling med let sødme, hvis du damper fisken. Skal fisken derimod på grillen eller stegepanden, vil en kraftigere vin, fx en oversøisk Chardonnay, matche den grillede smag.
  • Tun - er rå i sushi, marineret i carpaccio og stegt, når den er grillet som en bøf. Som sushi og carpaccio kan tun med matches med mineralske vine med lidt syre og let sødme. En Riesling fra Tyskland eller Østrig er gode bud. Stegt som bøf vil en Chardonnay fra Californien eller Australien passe perfekt. Er du til rødvin, vil røde vine med en afrundet og en god frugtig stil, fx oversøiske Syrah eller Cabernet Sauvignon også gøre sig godt.

Sådan undgår du, at det hele går i fisk, hvis du serverer rødvin

Selv om de fleste tænker hvidvin, når vi siger fisk, så kan rødvin faktisk også fungere til fisk.

Rødvin har også den syre, som er så vigtig til fisk, men derudover har de fleste rødvine også tannin, og det giver en meget metallisk smag, når man drikker den til fisk. Gå derfor efter en rødvin med meget lidt tannin og helt uden fadlagring, hvis den skal passe til fisken.

Vi anbefaler en Beaujolais, eller andre unge og frugtrige rødvine.

image name

Søger du vin til fisk?

Skjold-Burne har et imponerende udvalg af vine. Køb i webshoppen og få leveret direkte til døren. Du får fri fragt allerede ved køb for 500 kr.

Vin til fisk