30 dages fri returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
iStock_14946163_XLARGE.jpg

Sådan vælger du den helt rigtige champagne

Champagne er den fælles betegnelse for mousserende vin fremstillet på druer, der høstes i det geografiske område med navnet Champagne, og som fremstilles efter nogle bestemte metoder. Champagne er altså, modsat hvad mange tror, ikke navnet for alle typer mousserende vin, men en beskyttet betegnelse, således må mousserende vin fra fx Bourgogne ikke bære betegnelsen champagne. På denne side giver vi en kort gennemgang af de forskellige typer af champagne, historien bag champagne, samt hvordan champagne fremstilles.


Det er ikke nemt at vide, hvilke champagne man skal vælge, hvis man ikke lige har kendskab til de mange betegnelser som f.eks. Brut, Sec, Demi Sec m.v. Hvilken champagne er sød, syrlig eller halvtør? For at give dig et bedre overblik har vi herunder listet de forskellige betegnelser og den danske betydning:

  • Ultra Brut: Ekstrem tør
  • Ekstra Brut: Meget tør
  • Brut: Tør
  • Ekstra Sec eller Tres Sec: Tør
  • Sec: Halvtør
  • Demi Sec: Halvsød
  • Demi Doux: Sød 
  • Doux: Meget sød

Med disse betegnelser i baghovedet kan man selvfølgelig vælge en variant, som passer til ens smag, men er der tale om champagne til mad, er det pludselig en anden sag. Der stor forskel på, hvordan champagnen er fremstillet, og hvilke nuancer den byder på. Her kan du prøve dig frem eller besøge din lokale Skjold Burne for råd og vejledning - tøv endelig ikke, for champagne er fantastisk til mad og kan passe meget bredere end nogen anden vin.

image name

Historien bag champagne

Vine fra Champagne-området i Frankrig var allerede kendte ved udgangen af 1400-tallet. På det tidspunkt ejede flere kirker og klostre vingårde, hvor munkene dyrkede vin til nadveren. Jf. en af de mest kendte myter, var det en munk fra én af disse lokale klostre, som ved et uheld skabte champagnen, da han eksperimenterede med at tilsætte kulsyre, for at få vinen til at moussere. Efter nogen tid kom så champagnen, som vi kender den i dag til.

De vigtigste druer i champagnefremstilling

Det er kun mousserende vin, som er blevet dyrket og fremstillet i Champagne-området i Frankrig, som må kaldes for champagne. I Champagne har man tilladelse til at benytte 7 druer, men kun meget få producenter bruger dem alle. De 3 mest brugte er Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, men druesammensætningen fremgår kun sjældent af etiketten. Langt størstedelen af produktionen bliver til almindelig champagne uden årgang - kaldet standard cuvée (som betyder aftapning eller produktion) og non-vintage (der betyder uden årgang). Af produktionen bliver kun ca. 20% til årgangschampagne - speciel cuvéer.

image name

Hvordan fremstiller man champagne?

Ved fremstilling af mousserende vin, skelner man typisk mellem “Den traditionelle metode” (Champagne-metoden) overfor “Charmat metoden” (den billige metode).

Den traditionelle metode er blevet benyttet i Champagne-regionen i mere end 300 år. Grundprincippet er her, at vine fra forskellige kar blandes, således at man sammensætter det helt rigtige blend, alt efter, hvilken smag man ønsker at ramme. Herefter hældes den ikke-mousserende vin på flasker og der tilsættes en lille smule gær og sukker til den enkelte flaske, hvorefter den forsegles. Efter dette starter en 2. gæring, hvor gæren omdanner sukker til alkohol og udskiller kulsyre, som nu bliver i den forseglede flaske. Gæren dør efter ca. 3 uger og lægger sig med tiden som bundfald i flasken, som opbevares med bunden opad. Gæren får lov til at lægge i måneder eller år, og flasken vendes løbende for at få samlet bundfaldet i flaskens hals. Når alt bundfaldet er samlet i flaskehalsen fryses toppen af flasken hurtigt, hvorefter proppen fjernes sammen med bundfaldet. Som afslutning tilsættes en smule sirup - kaldet “dosage”, så man undgår, at vinen bliver for syrlig. Hurtigt efter forsynes flasken med en ny prop med ståltråd til at holde trykket.

Ved Charmat-metoden foregår 2. gæringen i store tryktanke, hvorefter vinen hældes på flasker. Det gør processen langt nemmere og derved billigere end den traditionelle metode. Det er typisk denne metode, som benyttes, når der skal produceres billigere mousserende konsumvin.