Frankrig er verdens største vinland i mere end én forstand. Landet har historisk set sat standarden for vindyrkning og været verdens førende, når det gælder teknikker og udvikling, kendte vine og berømte vinregioner.
Fransk vin rummer alle vintyper og smagsvarianter - fra de kraftige og krydrede vine i Rhône og Languedoc-Roussillon til de elegante vine fra Bourgogne. Og så er der selvfølgelig Bordeaux, der i sig selv er lig med variation og nuancer - for mange er det ’verdens centrum’ for god vin.
Med afsæt i et gunstigt klima har franskmændene gennem flere tusind år forstået at udnytte mulighederne for vindyrkning. De identificerede de områder, der var bedst til vindyrkning - og det er de områder, vi kender i dag.
I området omkring Marseille begyndte man at dyrke vin allerede omkring 600 år før vores tidsregning, og allerede dengang eksporterede man vin fra Sydfrankrig til Italien. Det var munke, som var ’vineksperter’, og ofte var vinmarkerne ejet af klostre.
Først meget senere blev vinproduktionen interessant for adelen, og dermed skød vinslottene op i forskellige områder, især i Bordeaux, men også i Bourgogne, Champagne, Rhône, Alsace og Loire.
Vinlusen i midten af 1800-tallet var katastrofal for Frankrigs vinproduktion - og for den øvrige europæiske vinindustri. Vinstokkene døde, og vinmarkerne kunne kun genopbygges med podede vinstokke fra USA - og det tog årtier.
I nyere tid har verdenskrige, verdenskonjunkturer og øget konkurrence tilsammen gjort ’livet svært’ for fransk vin - især i anden halvdel af 1900-tallet. Trods en position som det vigtigste vinland i verden, har Frankrigs markedsandele i mange lande været vigende. Det har medført krise blandt nogle producenter, mens andre aldrig har oplevet større efterspørgsel og højere priser. Det gælder især vine fra Bordeaux og Bourgogne.
Frankrig er Vesteuropas største land. De nordlige og vestlige dele af Frankrig er et stort lavlandsområde. Den østlige del er bjergrig, og i sydøst strækker Alperne sig ind i landet med Europas højeste bjerg, Mont Blanc og i syd danner Pyrenæerne grænse til Spanien.
Den geografiske variation og landet størrelse betyder også, at Frankrig har forskellige klimatyper, der hver især spiller deres rolle i forhold til vinproduktionen.
Som vinland er Frankrig opdelt i 13 overordnede vinregioner. De er:
Se vores udvalg af franske vine på tilbud her.
Det er fra Frankrig, at de mest kendte druesorter kommer - det gælder både Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Chardonnay. Da den franske vinlovgivning dikterer, hvilke druesorter der må benyttes i et specifikt område, er druesorterne ikke plantet over hele landet, men derimod tæt knyttet til et område.
Det er også derfor, du sjældent vil se druesammensætningen på etiketten på en fransk vin - i stedet ’ved man’, at Chardonnay er lig med Chablis, Pinot Noir med Bourgogne osv. En undtagelse er dog Alsace, som gennem tiden har været under stærk tysk indflydelse og næsten udelukkende fremstiller hvidvin på enkeltdruer. Dem vil du kunne se på etiketten.
Appellation d'origine contrôlée er baseret på, at den geografiske oprindelse, og jordbunden er af afgørende betydning for vinens karakter og type. Den franske vinlov er den strengeste i verden og har præcise regler for jordbund, vinstokke og beskæring, alkoholindhold og høstudbytte.
Andre vinlande har også et AOC-lignende system, men Frankrig er det eneste land, der også har klassifikationer, hvor de bedste vingårde og slotte i visse distrikter er optaget i officielle ranglister, Grand Cru eller Grand Cru Classé. Det gælder fx i Bordeaux.