30 dages fri returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
ThinkstockPhotos-451412481.jpg

Østrig

Alpelandet er måske ikke blandt verdens største vinproducerende lande, men Østrig har en lang, gammel og stolt tradition for dyrkning af vin. I dag anses vinproduktionen for at være en vigtig del af Østrigs landbrugsproduktion.

Østrig leverer gang på gang vine i europæisk topklasse

Til forskel fra mange andre markeder - især de oversøiske - så er den østrigske vinproduktion kendetegnet ved mange mindre vinbønder, der hver især ejer vinmarker på få hektarer. Det betyder helt naturligt, at produktionen per producent er lille, og derfor er østrigsk vin måske heller ikke den, du støder på oftest. Men tag ikke fejl; de østrigske vine har både klasse, smag og potentiale.

Vinproduktionen med mange små og mellemstore vingårde har resulteret i en enorm mangfoldighed og i et væld af unikke vine, der i dag kendetegner Østrig. Vinene herfra er ikke et masseprodukt, og hver flaske bærer da også den enkelte vingårds fingeraftryk.

image name

Alperne, kølige vintre og varme somre gi’r vine med særpræg

Med sin placering i Alperne, byder det østrigske klima på barske vintre og på varme og tørre somre - de lokale klimaforhold og nedbørsmængder varierer dog kraftigt i hele landet.

Østrig har i vinhenseende et kølige klima. Der er tydelige årstider og mærkbare forskelle på dag- og nattemperaturerne. På den ene side giver det en meget frugtige, aromatiske vine, og på den anden side øget syredannelse i de hvide vine og kraftig tannin i de røde vine. Derfor vil du opleve et stort spænd, hvis du går efter østrigsk vin – fra den lette og tørre hvidvin og de sødmefyldte kvalitetsvine til den perlende Sekt.

Vinlandet Østrig er historien om ’the comeback kid’

Vinproduktion i Østrig er en gammel dyd, der kan spores tilbage til ca. 700 før vores tidsregning, men særligt i løbet af de seneste årtier har vinene fra Østrig vundet international anerkendelse, men sådan har det nu ikke altid været.

Måske har du allerede hørt historien? Når der tales om vin fra Østrig, vil mange nævne glykolskandalen fra 1985 - den blev også kaldt kølevæskeskandalen. Dengang havde nogle ganske få producenter tilsat glykol for at gøre vinene sødere. Glykol er ikke decideret sundhedsskadeligt, men skandalen ramte Østrigs vineksport meget, meget hårdt.

Producenterne stod sammen, og Østrig kom dog igennem krisen. Med et stabilt og trofast hjemmemarked samt et øget fokus på kvalitet, kan man i dag med stolthed sige, at de østrigske vine er tilbage i den europæiske topklasse.

Det har også bidraget væsentligt til Østrig genvundne image på vinfronten, at landet for nogle år siden indførte en ny vinlov, der er blandt verdens skrappeste.  

Fire vinregioner og 16 vinområder i Østrig

I Østrig fremstilles der vin i fire hovedregioner; Burgenland, Niederösterreich, Steiermark og Wien. Hver region huser mindre vinområder - og dem er der 16 af i alt i Østrig.

Vindistrikterne ligger ved foden af alperne og i den østlige del af landet - en placering, der giver druerne de optimale klima- og jordbundsforhold.

  • Burgenland er kendt for de søde vine, der er fremstillet på druer, der er blevet angrebet af ’ædelt råd’. Det er også herfra, at Østrigs bedste rødvine kommer. De er fremstillet på både lokale sorter som Blaufränkisch og Zweigelt, men også på internationale sorter. De lokale sorter fik en decideret renæssance, da ambitiøse og modige vinbønder besluttede sig for at bevise, at de druesorterne kan give virkelig god vin.

  • Niederösterreich er hjemsted for nogle af de mest kendte områder i Østrig, nemlig Kamptal, Kremstal og Wachau, og her er man kendt for sine tørre hvidvine af meget høj kvalitet.

  • Steiermark producerer næsten udelukkende hvidvin, som er fremstillet på både lokale og internationale sorter.

  • Området omkring hovedstaden Wien er også en vinproducerende region, men for langt størstepartens vedkommende er der tale om blandingsvine.
image name

Lokale druer og internationale sorter står side om side på Østrigs vinmarker

Som udgangspunkt er Østrig et hvidvinsland, og som så mange andre vinlande, så har Østrig sin nationaldrue; og her er der tale om Grüner Veltliner. Denne drue leverer de bedste østrigske hvidvine, men har skarpt følgeskab af de vine, som er fremstillet på Riesling, og Sauvignon Blanc.

Mens de hvide vine har en lang tradition, er rødvinens historie i Østrig endnu ung. I dag byder de østrigske producenter også på moderne og imødekommende rødvine, der er fremstillet på henholdsvis lokale druesorter som Zweigelt og Blaufränkish og på de internationale kendinge; Pinot Noir og Cabernet Sauvignon.

Kvalitet sat i system

Østrig har som vinproducerende land også etableret de såkaldte DAC’er (Districtus Austriae Controllatus). Det er et forholdsvist nyt system, som sikrer, at en vin under et DAC skal afspejle sit regionale tilhørsforhold i form af stil og smag.

image name

Fakta om Østrig

  • Størrelse: I bunden af top 20 over verdens største vinproducenter
  • Areal: 83.900 km2
  • Indbyggere: 8,3 mio.
  • Opdeling: 4 hovedregioner
  • Primær druesort: Grüner Veltliner