30 dages returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
ThinkstockPhotos-451412481.jpg

Australien

Australien er et vinland! Tydeligere kan det vist ikke siges. Landet ’down under’ producerer mere end 100 forskellige typer druer, og der bliver hver dag, verden over, drukket millioner af glas australsk vin.
image name

’Down under’ producerer man fabelagtigt gode og populære vine

Nogle af verdens ældste vinstokke finder man i Australien, og enkelte kan dateres tilbage til omkring 1850. Australien har igennem de seneste årtier vundet stor respekt for sine vine verden over - og med mere end 2400 vingårde fordelt på 65 vinområder, er Australien verdens fjerde største vineksportør efter Italien, Frankrig og Spanien.

 

Vinen og alle dens traditioner rejste fra Europa til Australien

Australien er rig på historie - også vinhistorie. I takt med at europæiske indvandrere spredte sig over hele Australien, fulgte vinstokkene med. Nogle af de europæiske indvandrere kendte til arbejdet i vinmarkerne hjemmefra, og det gav et stærkt fundament for den australske vinproduktion. I slutningen af 1800-tallet var australsk vin kendt for sin høje kvalitet og for at anvende de klassiske druesorter.

Ikke alt i Australiens vinhistorie er et lykkeligt eventyr. I 1877 fik Australien også besøg af vinlusen, og det fik store følger for den australske vinkultur. Vinmarker blev ødelagt, men det betød også, at nye områder startede op - og der kom fokus på masseproduktion. Det var også på dette tidspunkt, at vinregionen, South Australia, blev Australiens nye centrum for vin, og det har den været lige siden.

Herefter skal man helt frem til tiden efter 2. verdenskrig, hvor Australien igen oplevede en ny bølge af indvandrere fra Europa, og det satte på ny skub i udviklingen på vinmarkerne og i kældrene.

Den australske vinindustri eksploderede i bogstaveligste forstand i 1980’erne. Et skift i fokus betød, at man nu var lige så bevidst om arbejdet i vinmarkerne som i kælderen, og i 1990’erne fandt australierne deres helt egen stil - vel at mærke en populær stil, og i dag er vinene fra ’down under’ ofte at finde på middagsbordene.   

Et godt klima med gode vækstbetingelser giver gode vine

Australien ligger på den sydlige halvkugle ved 10. breddegrad i nord til 20. breddegrad i syd, og landets beliggenhed på den sydlige halvkugle betyder, at årstiderne er modsat vores. 

Landet, som også er et kontinent, har tre typer af klima:  

  • I den nordlige del er der tropisk klima, og der er regntid fra november til marts
  • I midten af landet er det varmt og tørt
  • I de sydøstlige egne og langs kysterne er klimaet tempereret
image name

De mange vindruesorter elsker den australske sol

I Australien er mangel på sol ikke noget problem. Faktisk er klimaet så stabilt, at de australske vine ligner hinanden ret meget fra år til år. Det betyder også, at hvis man skal mærke en ændring fra årgang til årgang, så skal druesammensætningen ændres en lille smule. Og her har australierne noget at vælge imellem, idet der dyrkes mere end hundrede druesorter i Australien.

De tre største druesorter er Shiraz, Chardonnay og Cabernet Sauvignon.

Australien er inddelt i over 60 selvstændige vinområder

Australien har et system for, hvordan de har opdelt deres vinregioner. Det kaldes Geographical Indications (GI). GI kan sammenlignes med appellationssystemet i Europa, men er mindre restriktivt, når det gælder selve vindyrkningen og produktionen.

Det vil være omfattende at beskrive samtlige områder, derfor har ser vi kort nærmere på nogle af de mest populære:

I South Australia ligger Barossa Valley, og det er et af Australiens vigtigste vinområder. Vinene herfra er primært fremstillet på druerne Shiraz og Riesling. Clare Valley hører til blandt de køligere områder, der fremstiller gode hvidvine, fremstillet på Riesling og Semillon, med højere syreniveau end mange andre steder. Et andet område, Coonawarra, er efter manges mening Australiens bedste vinområde, og her er det især Cabernet Sauvignon, der har givet området sin status.

I Western Australia er Margaret River med til at tegne billedet af australsk vin. Stilen her er elegant, og den minder faktisk en del om Bordeaux. Som et lille kuriosum ligger der også et vinområde ved navn ’Denmark’ i Western Australia - et køligt område, som laver gode hvidvine og Pinot Noir-vine.

I Victoria ligger Yarra Valley. Her er klimaet køligere end Bordeaux, men varmere end Bourgogne. Det giver gode betingelser for Pinot Noir og Chardonnay, der da også dyrkes i stor stil. Yarry Valley er også kendt for sine mousserende vine.

Hunter Valley er et af Australiens mest kendte vinområder. Det er beliggende i New South Wales og har spillet en afgørende rolle i den australske vinhistorie. Det var et af de første områder, der blev beplantet i begyndelsen af det 19. århundrede, og vinene herfra

er klassiske med masser af sødme og frugt. De bedste vine kan gemmes mere end 30 år.

image name

Facts om Australien

  • Størrelse: Verdens 4. største vinland (kvantum)
  • Areal: 7,7 mio. km2
  • Indbyggere: 21,3 mio.
  • Primære druesorter: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay