30 dages fri returret
Fri fragt ved 500 kr. - Afhent GRATIS i butik!
Kun 1-2 hverdages levering
SB_Niepoort_Hero.jpg

Niepoort

Niepoort er et af, hvis ikke det mest kendte portvinshus i verden. Fem generationer af familien Niepoort har varetaget driften siden Franciscus Marius Niepoort grundlagde virksomheden i 1842, og i dag er det Eduard Dirk Niepoort, der har overtaget roret. Niepoort har i mange år været og er stadig berømt for deres klassiske portvine, vine af høj kvalitet med stor koncentration og lang holdbarhed. Nøglen til deres vedvarende succes ligger i glæden over det de gør.

Lidt om Niepoort

Da man hos Niepoort altid bestræber sig på, at to overlappende generationer arbejder sammen om produktionen, har huset i dag opnået mere end 150 års erfaring med produktion af portvin i højeste klasse. Niepoort portvin produceres på druer, som kommer fra 70 år gamle vinstokke i Pinhão-dalen og Pisca-dalen. Jordbunden i disse dale er specielt god til portvinsdyrkning, da den er meget skifferholdig. I september og oktober håndplukkes druerne og trædes af både mænd og kvinder i lave granitkar kaldet lagares. For at bringe gæringsprocessen til ophør, tilsættes druespiritus, mens der stadig findes store mængder naturlig sødme i mosten.

Frontpage_Niepoort_1.jpg

Douro dalen

Fordelt på to vinmarker ejer Niepoort næsten 40 hektar i Douro, et område som traditionelt er kendt for at producere de bedste portvine. Vinmarkernes beliggenhed varierer fra 80 til 250 meter over havets overflade. Vinmarken Quinta De Nápoles, som ligger på bredden af Têdo-floden, udgør ca. 30 hektar, og det er her, Niepoort fremstiller deres rød-, rosé- og hvidvine. Niepoort har valgt at adskille de to vingårde i Douro for at sikre, at processen er optimeret og dedikeret til den enkelte vin.

Frontpage_Niepoort_3.jpg

Niepoort portvine

Nieport producerer tre forskellige kategorier portvin:

 Hvid portvin bliver lavet på hvide druer såsom Malvasia, Viosinho og Gouveio og kan drikkes som aperitif, som dessertvin eller for sig selv efter et godt måltid. Ruby, LBV og Vintage portvine bliver lavet på mørke druer og lagres på store kar, hvilket betyder, at vinen har mindst muligt kontakt med luft, og derved nedsættes iltningen. Det betyder, at vinen beholder sin skarpe og klare røde farve og frugt. Tawny med og uden alders indikation samt Colheita portvine lagres på små egetræsfade, hvilket betyder højere iltning end for Ruby/LBV/Vintage. Tawny portvine er klar til at blive drukket med det samme, de er blevet tappet. Friskhed, lethed og balance er nøgleelementerne for portvine af disse typer. Tawny portvine har en skinnende skarp farve med bløde og søde tanniner.

Frontpage_Niepoort_2.jpg

Niepoort Douro vine

For mange vil navnet Niepoort være synonym med portvin, men de har faktisk produceret rødvin siden 1991 og er siden da kommet med adskillige nye rød- og hvidvine. Disse vine kommer dels fra Douro, som i særdeleshed er kendt for at være optimalt for produktionen af portvine samt fra regionerne Dão og Bairrada. Disse tre områder udgør, hvad Niepoort kalder The Niepoort Triangle. Jordbunden i disse tre områder er vidt forskellig, hvilket har stor indflydelse på vinen. Hvor jordbunden i Douro er præget af højt skifferindhold, er der mere granit i Dão og kalksten i Bairrada. De røde vine fra Douro og Dão er ofte tørre med medium fylde. Dão rødvine såsom Niepoort Dão Rótulo har ofte et lidt højere tanninindhold end Douro rødvine som Niepoort Fantasi Tinto.
Niepoorts hvidvine er generelt tørre med et lavt tanninindhold og medium fylde som f.eks. Niepoort Fantasi Branco. De laver dog også hvidvine med en smule mere sødme, og som er lette og friske såsom Niepoort Dócil Moscatel.

I 2004 lancerede Niepoort projektet Fabulous, hvor ideen var at skabe en etiket specielt til det tyske marked for at bringe vine fra Douro tættere på dette marked. Det var så stor en succes, at de senere udviklede specielle etiketter til specielle vine i en lang række lande, heriblandt Danmark med Niepoort Fantasi og Fantasi Branco.

Niepoort_Web1.jpg

Niepoort og biodynamik

Niepoort går højt op i, at deres produktion er biodynamisk, og at de er med til at bevare naturens balance. Da Niepoort producerer deres egen kompost på alle tre lokationer, er deres vinmarker 100% fri for pesticider og sprøjtegifte. De opfordrer også deres drueleverandører til at gøre det samme. Med hensyn til biodiversitet betyder det, at der er rig mulighed for, at vegetation kan vokse imellem vinrankerne. Rødderne herfra fungerer som naturlig gødning til jorden og kan forhindre erosion. Alt sammen uden at stjæle næringsstoffer eller vand fra drueplanterne. Bevoksningen imellem vinrankerne er også med til at forbedre forholdene for dyrelivet i området, hvilket hjælper med at bevare naturens balance og gør Niepoorts operationer mere bæredygtige overordnet set. Niepoort tilbyder bl.a. også økologiske vintage portvine.

SB_Niepoort_Hero.jpg