30 dages fri returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
iStock_000014658227Medium.jpg

Få nytårstips og idéer til vin og bobler til en af årets festligste aftener

Festlig og hyggeligt. Boblende og sjovt - sådan skal en nytårsaften være. Og det samme kan siges om de vine, du byder dine gæster. Vi har samlet en række tips til, hvordan du skyder nytåret ind med manér.

image name

Nytårstip nr. 1 - Champagne til Dronningen - altså til hendes nytårstale

Når Majestæten toner frem på tv-skærmen kl. 18, er det altid festligt at servere en god Champagne, så det er nu, du skal hive din bedste Champagne frem. På dette tidspunkt kan du også være rimelig sikker på, at gæsterne stadig er hundrede procent til stede og kan smage ordentligt. Det vil nok være mere tvivlsomt seks timer senere.

Husk, der står ingen steder i vinloven, at du skal servere Champagne til nytårstalen! Der findes mange fremragende Crémanter, Cavaer og Sparkling Wines, som bestemt også kan være med til at skyde nytårsfesten godt i gang. Klik på dem, så kan du læse mere om de forskellige mousserende vine

Nu vi har fat i boblerne, så har vi også lige et tip til champagneglassene. I en mousserende vin forsvinder boblerne hurtigt, hvis de udsættes for en høj temperatur eller urenheder i glasset. Da mange kun drikker mousserende vin en gang imellem - desværre - så kommer glassene ikke så tit ud af skabet. Derfor er det en god idé lige at vaske dine champagneglas i hånden, skylle dem og tørre dem med et rent viskestykke.  

Nytårstip nr. 2 - Nytårsfestens vine skal være lette og elegante - og passe til menuen

Dit vinvalg afhænger naturligvis af din nytårsmenu. Mange serverer menuer med flere retter, så der vil ofte være tale om lidt lettere retter - for at man kan stå distancen. Gå efter vine, der ikke er alt for tunge og voldsomme. Friske og lette - og det gælder både røde og hvide vine.

Lad os se nærmere på nogle af de råvarer, der ofte er på bordet nytårsaften.

Vin til fisk og skaldyr
Skaldyr er yderst delikate og meget lækre, så vær altid forsigtig når du vælger vin til dem. Den må helst ikke overgå skaldyrene. Lette, tørre og syreholdige vine er et godt sted at starte, når du serverer skaldyr - læs hele vores guide om, hvordan du sætter vin til skaldyr

Når vi serverer fisk er det ofte med lidt syre på siden, og jo federe fisk desto mere syre. Når det så gælder vinen, så skal den også have noget syre - og det har de fleste hvidvine. Fisk er i sig selv ikke så dominerende i smagen, så når du vælger vin, afhænger det faktisk mere af tilberedningen og af tilbehøret til fisken - læs meget mere om, hvordan du koordinerer vin og fisk

Vin til kød
Det lækre kød på menuen skal naturligvis også have følgeskab af en vin, der passer perfekt til. Hvilken vin, der passer til dit nytårskød, afhænger af flere faktorer. Du skal tage højde for, om kødet er lyst eller mørkt, magert eller fedt, tørt eller saftigt - og dernæst spiller tilbehøret en meget vigtig rolle.

Lyst kød kræver generelt lette og elegante vine, mørkt kød eller grillet kød, kræver vine med lidt mere power og krop - læs mere om, hvilke vine, der passer til de forskellige kødtyper

Vin til ost
Ost hænger ofte lidt for tæt sammen med rødvin, og netop nytårsaften vil det være oplagt at udfordre sig selv lidt på vinfronten.

Hvidvin kan nemlig vise sig at være en meget bedre ledsager, især hvis du serverer en vin, som har lidt sødme og lidt frugtsyre. Vidste du, at Riesling, Chardonnay og Gewürztraminer matcher flere ostetyper end rødvinene fra Chianti, Bordeaux og Bourgogne?

Hvis du har brug for et par ost-vin-regler, så kan du som en tommelfingerregel sige, at de friske oste skal have tørre, hvide vine, rosé eller lette røde, mens de modne oste kræver fylde og alkohol. Du bør heller ikke snyde dig selv for at prøve en Madeira-vin til osten - helt unikke vine, som i disse år desværre er groft oversete.

Vin til dessert
Når vi siger dessert, tænker vi umiddelbart, at det er sødt, men er der tale om desserter med frugt, så kan de indeholde ganske meget syre - og i den helt anden grøft kan der være tale om hvinende søde desserttallerkener. Derfor bør du overveje følgende, når du vælger vin til din dessert til nytårsaften:

  • Serverer du en dessert, der indeholder meget frugt, vil det kræve en frugtig og syrlig vin.
  • Vær opmærksom på, at vinens intensitet og dessertens intensitet skal følges ad.
  • Når du har fundet din dessertvin, så tjek, at den er sødere – men ikke for meget – end selve desserten.

Nytårstip nr. 3 - Find bare de fineste vinglas frem

De helt rette vinglas giver noget ekstra til vinen, og så ser det knaldgodt ud på nytårsbordet. Og find gerne hele batteriet af glas frem. Nytårsaften er netop dér, hvor det er tilladt at slå ud med armene og sætte mange glas på bordet.

Helt generelt, så anbefaler vi, at du investerer i nogle vinglas, hvis udformning kan understøtte vinoplevelsen. Det vil sige, de må gerne se smukke ud, så vinen præsenterer sig flot, og de må gerne være formerede, så vinens duft og smag kan udvikle sig - og endelig skal de være behagelige at drikke af.

Nytårstip nr. 4 - Det er tilladt at udfordre sine gæster - og sig selv

Hvor den søde juletid har oset af tradition og ’sådan plejer vi at gøre’, så kan nytårsaften godt give plads til nye og mere vovede indslag. Derfor; kast dig ud i noget nyt. Gå på opdagelse i vinens verden, og prøv nogle vine, som du måske ikke ville vælge normalt. Og nu er det jo nytårsaften, så både boblerne, de hvide og røde dråber ’forsvinder’ helt sikkert i løbet af aftenen.

Er du virkelig vovet kan du også vende hele din tilgang til vinen på hovedet - og beslutte dig for en vinmenu, og først derefter finde ud af, hvilken mad, der passer til vinene. Det er lidt som på en restaurant. Du finder fem gode vine og serverer de retter, som passer bedst til dem. Det tager tid. Der skal planlægning til, men dine gæster vil elske dig for det.

image name

Nytårstip nr. 5 - Server lidt sødt til den søde kransekage - ergo ingen champagne kl. 24

Du har sikkert hørt det før, og vi siger det gerne igen: Der er ingen grund til at poppe din dyreste Champagne, når klokkerne ringer kl. 24.00.

Det er selvfølgelig et pænt træk, at du vil fejre årsskiftet med manér, men ingen af dine gæster kan smage Champagnen ordentligt efter al maden og middagens mange forskellige vine.  

Og så er der kransekagen. Den er sød - meget sød - og i virkeligheden passer den slet ikke til en tør Champagne. Gå derimod efter noget sødt, der passer til kransekagen. Køb fx en flaske Asti Spumante - og hvis du insisterer på Champagne, så vælg én, hvor der står Demi-Sec på flasken, så får du ædle bobler med lidt sødme.

Det bliver et brag af en nytårsaften!