30 dages fri returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
ThinkstockPhotos-451412481.jpg

Piemonte

Piemonte er en af de absolut bedste regioner i Italien og dermed også i verden. Den fornemme status kan man takke især Nebbiolo-druen for. Den står bag de store vine fra Barolo og Barbaresco, men Piemonte har meget mere at byde på udover dette stærke vinpar.
image name

Har du sagt Piemonte, må du også sige Barolo og Barbaresco og Asti og…

Regionen er udover Barolo og Barbaresco også kendt for sine mousserende Asti’er og hvidvin, men vi starter med at kaste et blik på fortiden.

 

Piemonte og den franske forbindelse

Det var grækere, der bragte de første druer til Piemonte - helt tilbage i Antikken. Den moderne vinhistorie i Piemonte starter først noget senere; omkring 1850, da man rejste til Reims i Frankrig for at lære, hvordan man fremstiller Champagne.

Et par producenter ansatte dengang en franske vinmager og begyndte at fremstille Barbaresco og Barolo, som vi kender dem i dag, hvor vinene er tørre – indtil da var druen Nebbiolo blevet vinificeret på en måde, som gjorde den temmelig sød i det.

I de år var Piemonte tæt knyttet til Frankring  - især handelsmæssigt - og vinkøbmænd fra Bourgogne var storaftagere af Nebbiolo-vinene fra Barolo.

I dag er Piemonte kendt for sine store vine, Barolo og Barbaresco, men disse to står kun for en lille del af regionens samlede produktion.

 

image name

Piemonte ligger for foden af bjergene

I vinmæssig henseende ligger Piemonte godt. Regionen grænser op til Frankrig og Schweiz og ligger omkranset af bjergkæderne Alperne og Appenninerne. Foruden bjergkæderne, optager floden Po og Po-sletten et stort område, men det tilbageværende er så til gengæld meget velegnet til vindyrkning.

Der er store højdemæssige forskelle i Piemonte, hvilket også giver visse temperaturforskelle. Bjergkæderne og dalen skaber tåge, som præger Piemonte i efteråret. Hele dalen er ofte tåget, og det er gavnligt for modningen af især Nebbiolo-druen.

Temperaturen om vinteren er generelt lav i Piemonte, og der falder begrænsede mængder nedbør.

Nebbiolo er stjernen, men Piemontes skønne druer har meget andet at byde på

Tager vi udgangspunkt i kvalitet, så er der ingen tvivl om, at Nebbiolo-druen producerer de bedste vine i Piemonte. Kigger vi derimod på volumen, er det Barbera og Moscato Bianco, der står på mange vinmarker.

Nebbiolo er altså ubetinget den store stjerne i Piemonte. I det smukke Piemonte-landskab, står Nebbiolo-druen plantet på de bedste bjergskråninger - på den måde sikrer vinbønderne, at druerne får optimal sol, da Nebbiolo modner sent.

Stjerne nummer to er Barbera, som du sikkert kender fra vine som Barbera d'Alba og Barbera d'Asti. Barbera-vinene blev tidligere betragtet som hverdagsvin, og dermed var den også billigere, men i dag producerer nogle af de store Barolo-producenter også Barbera, og det har virkelig gjort noget for vinen, der nu kan nå helt nye højder.

Den tredje, men ikke uvæsentlige blå druesort i Piemonte, er Dolcetto. Vine, der er fremstillet på Dolcetto, er til sammenligning med Nebbiolo og Barbera mindre fyldige, til gengæld har de meget frugt og er til den forfriskende side.

Det er rødvinene fra Piemonte, der er stjernerne på vinhimmelen, men der fremstilles altså også hvide vine i regionen, og her er det især Asti, der produceres på druesorten Moscato Bianco, der er kendt.

Asti er den lettere søde mousserende variant af Champagne. Druen Cortese står bag de mere elegante ’stille’ hvidvine, og du kan også finde vine fremstillet på Chardonnay.

Lidt mere om kvaliteterne i Piemonte

Piemonte rummer et meget stort antal DOC'er og DOCG'er. Det vidner om, at producenterne i Piemonte gør sig umage med deres vine.

DOC betyder Denominazione di Origine Controllata, og det indikerer, at producenten har levet op til en lang række krav, som bl.a. handler om vinifikation og lagring.

DOCG betyder Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Her er kravene strammet væsentligt op, når det gælder brugen af druesorter og sammensætning af druerne. Derudover skal høstudbyttet være mindre pr. hektar, og der er skrappe tekniske krav til bl.a. syreindhold og tørstof. Producenterne får også uanmeldte kontrolbesøg fra eksperter, som kontrollerer udbyttet og prøvesmager vinene.

Ud over det, som står på etiketten, kan du kende en DOCG på en speciel banderole omkring flaskehalsen. På hvidvinen er den grøn, og på rødvinen er den lyserød.

image name

Gå på opdagelse blandt Piemontes vine

Der fremstilles store vin-ikoner i Piemonte, men der er faktisk et hav af andre vine, og som vinimportør kan vi kun opfordre til, at du går på opdagelse blandt Piemontes vine - vi er overbeviste om, at du vil sætte pris på dem.