Niepoort, 10 Years Old Tawny
Klik for at zoome

Portugal - Douro

Niepoort, 10 Years Old Tawny

Niepoort er et privatejet familiefirma, som er grundlagt i 1842.

I dag drives firmaet af Rolf van der Niepoort og hans søn Dirk, der er 4. og 5. generation. Niepoort får sine druer fra en række små vinbønder i Pinhão- dalen og fra sine egne vingårde Quinta de Napoles og Quinta do Carril, der begge ligger ved Tedo-floden.

Vinstokkene vokser på terrasse-anlagte bjergsider. De bedste druer kommer fra terrasser, som ligger mindre end 500 meter over havets overflade. Der findes over 80 forskellige druesorter, som er tilladt i portvinsproduktionen. De mest plantede blå druesorter hos Niepoort er: Touriga Nacional, Tinta Barocca, Touriga Francesa, Tinta Cão og Tinta Roriz (Tempranillo).

Når druerne høstes i den sidste uge i september og i den første uge i oktober, er de fuldmodne og af høj kvalitet. Vinificationen er traditionel. Druerne trædes med fødderne i lagares og gæringen begynder. Når mosten har nået 4% alkohol, trækkes den over i et kar med et forud beregnet kvantum druespiritus med en høj alkoholstyrke og gæringen standser omgående. Der tilsættes ca. 100 liter brandy, med en alkoholstyrke på 75 80%, til 500 liter most.

Resultatet er en sød vin med en alkoholstyrke på ca. 20%. Dette råmateriale bringes til Niepoorts lagerhus i havnebyen Vila Nova de Gaia ved Douro-floden. Her modnes vinen på Piper af egetræ, som rummer det traditionelle portvinsmål, 500 liter. Niepoort Tawny 10 Years Old er sammensat af vine, der har en gennemsnitsalder på 10 år.

Der produceres ca. 12.000 flasker om året.

Niepoort Tawny 10 Years Old har en smuk rød orangegylden tone, smagen er fyldig, behagelig krydret med strøg af mandel og megen frugt, den afsluttende bouquet er krydret varm.

Portvinen er god til desserter, ost og som aperitif samt til en god cigar.

Serveringstemperatur 16-18°C.

Pressen:
AOV.dk - 6 stjerner - "Svesker, kirsebær og marcipan. Flot afrundet Tawny med mineralsk bund. Sødmefuld (brunsviger), krydret og smidig. Flot integreret syre og mineralitet der giver vine en flot finish. Topklasse Tawny." (03-10-2017)

VinAvisen - 5 stjerner - "Lækker og dejlig portvin, cremet og med både frugt og sødme. I smagen pikante noter af appelsin og kandiserede frugter." (Uge 41 / 2016)

Ekstra Bladet - 5 stjerner / "91 POINT" - "Familiehus med den karismatiske vinmager Dirk Nieport ved roret. Denne 10 års tawny er lys med en let rødlig farve. Intens nøddeagtig duft. Bagte blommer, cigarkasse, vanilje og julekage. Lang frugtig i eftersmagen." (31-10-2014)

FINANSBUREAUET
- 5 stjerner - "Skarp og præcis Tawny med stor sødme, lys chokolade, glycerin, marcipan , kirsebær og nød i smagen. Sådan skal Tawny smage." (16-11-2012)

Wine Spectator
- 91 point

Erhvervsbladet - 6 stjerner. "Elegant og forfinet aroma af hasselnødder, vanilje og orangeblomst. Kompleks og saftig med mange krydrede nuancer og snert af kakao. Vinøs, koncentreret og nuanceretmed frisk sødme og lang eftersmag."

SPAR KR. 50,00

1 stk.

249,75

Vejl. 299,75 pr. stk.

Køb stk.

Gå til kassen

AOV.dk AOV.dk
VinAvisen VinAvisen
EB EB
Finansbu. Finansbu.
WineSpec WineSpec

Smagsbarometer

Karakter

4
Sød Tør

Fylde

5
Kraftig Let
Varenummer: 2121017
Varetype: Portvin
Indhold: 75 Cl
Alkohol: 19.5 %
Leveres i: Kolli med 6 stk.
Land: Portugal
Område: Douro,
Druer: Touriga Nacional, Tinta Barocca, Touriga Francesa, Tinta Cão, m. fl.

Andre varer